kategorije cvijeća

Mitovi o cvijeću i biljkama

Mitovi o cvijeću i biljkama

 

Cvijeće i sobno bilje: 11 uobičajenih mitova

Cvijeće i sobne biljke donose nam mnogo radosti. Toliko se trudimo da ih održimo na životu i napredovanju što je dulje moguće jer nam donose toliko radosti! Nažalost, ima mnogo zabluda, pa je teško znati kojem savjetu vjerovati, a koji zanemariti.

Srećom, naši ljubitelji cvijeća su vam pri ruci da vam pomognu u sortiranju pšenice od kukolja. Vrijeme je da razotkrijemo neke mitove…

Istina: sobne biljke pomažu u čišćenju zraka.

Ovo ćemo prijaviti pod “točno”, ali je malo nijansiranije od toga. Biljke, i unutarnje i vanjske, dišu u suprotnom smjeru od ljudi, apsorbirajući ugljični dioksid i emitirajući kisik tijekom fotosinteze. Neke kućne biljke također mogu apsorbirati toksine iz zraka, poput plinova iz boja, sredstava za čišćenje i novog namještaja, ali vrlo sporo. Trebat će vam barem jedna biljka na 100 četvornih metara površine kako biste poboljšali kvalitetu zraka u vašem domu.

Prema studiji koju je provela NASA 1989. godine, paprati, biljke pauka, areca palme, marginatas i mirni ljiljani među najboljima su u uklanjanju štetnih spojeva iz zraka. Ako niste sigurni, pokupite jedan od naših paketa za pročišćavanje zraka.

TOČNO: Banane su ubojice cvijeća!

Tko je znao da banane mogu biti ubojice? To je točno. Etilen se emituje dozrijevanjem voća, posebice banana, te skraćuje vijek trajanja cvijeća. To možete izbjeći ako svoju vazu postavite dalje od zdjele s voćem.

NETOČNO: Uklanjanje zaštitnih latica ruže dovest će do smrti.

Postoji jednostavan popravak ako vaše ruže počnu izgledati obezbojene, potrgane i same sebe žale po rubovima. Budući da su vanjske latice tu samo da štite unutarnji pupoljak, poznate su kao ‘zaštitne latice’. Mogu se nježno povući bez oštećenja cvijeta, otkrivajući čiste latice ispod koje će izgledati privlačnije kada se izlože.

TOČNO: Ljiljani imaju potencijal ubiti mog ljubimca.

Ljiljani su, međutim, štetni za mačke i, u nekim slučajevima, pse. Cijela biljka je iznimno smrtonosna, pa čak i mali grickanje jednog lista može dovesti do zatajenja bubrega i smrti. Nakon što proguta ljiljan, vaš ljubimac može se potpuno oporaviti ako dobije hitnu veterinarsku pomoć u roku od 18 sati.

Tulipani, alstromerije, božuri, miroljubivi ljiljani i dracaene još su neki cvjetovi i kućne biljke od kojih držite svoje ljubimce podalje. Dobra vijest je da je većina vrsta, uključujući ruže, suncokrete, orhideje, paprati i biljke pauka, sigurna za životinje. Ako ste u nedoumici, brzo pretražite Google ili kupite naš izbor prilagođen kućnim ljubimcima.

TOČNO: Sobne biljke pomažu u ublažavanju napetosti i tjeskobe.

Priroda je dugo bila povezana sa srećom. Japanska studija 2010. godine otkrila je da boravak u šumi može smanjiti broj otkucaja srca, krvni tlak i razinu stresa. Nažalost, ne žive svi u blizini šume, ali kućne biljke mogu poslužiti kao dobra zamjena za gradske ljude, pogotovo ako se odlučite za nešto veće poput naše juke s dva debla visoke metar ili tropskog snopa u stilu džungle.

Briga za živo biće nam može ponuditi osjećaj svrhe, pomoći nam da se opustimo i vratimo u sadašnji trenutak. Hortikulturna terapija se često predlaže pacijentima koji pate od depresije i PTSP-a s razlogom, pa zašto ne probati?

Istina: Stavljanje novčića na dno vaze sprječava da cvijeće uvene.

Je li vam to ikada rekao neki član obitelji i nasmijao se? Zapravo, ima istine u tome! Bakar uzrokuje da voda postane kiselija, dopuštajući joj da brže ide uz vaše cvjetne stabljike i duže ih održava svježima. Aspirin, zdrobljen, ima sličan učinak.

Cvijeće ne traje vječno, pa ga bakin trik neće spriječiti da potpuno izblijedi. Oh, kad bi samo! Za mir potražite cvijeće koje će zajamčeno trajati najmanje sedam dana. Možete kupiti cvijeće s povjerenjem zahvaljujući našem jamstvu sreće.

NETOČNO: Orhideje zahtijevaju puno održavanja.

Iako bi orhideje mogle biti izbirljive, ovom smo mitu stavili pogrešnu etiketu jer također mogu biti nevjerojatno jednostavne za njegu! Orhideje su tropske biljke koje uspijevaju u vrućim, vlažnim okruženjima. Ako to imate na umu i izložite ih u vrućoj kuhinji ili kupaonici, trebali biste ih moći održavati zdravima.

Ako su listovi vaše orhideje svijetlozeleni, to sugerira da dobivaju dovoljno svjetla. Ako je u loncu, presadite ga nakon što cvjetovi izblijede kako biste potaknuli novi rast. U Appleyardu smo ljubitelji orhideja, stoga svakako posjetite našu trgovinu orhideja.

Istina: cvijeće uvijek treba podrezati pod kutom.

Nema ništa loše u vodoravnom rezanju cvijeća, ali odsjecanje jednog inča sa svake stabljike pod kutom od 45 stupnjeva može dati vrhunske rezultate. To povećava površinu dostupnu za apsorpciju vode i osigurava da oni na kraju ne prislone na dno vaše vaze, žedni. Nakon nekoliko dana, ponovno podrežite stabljike kako biste održali svoje cvjetove hidratiziranim i sretnima.

Shopping Cart
Scroll to Top