Garden box

Kako zadržati svježe rezano cvijeće

1. Kako zadržati svježe rezano cvijeće. 

Upamtite da svo naše cvijeće dolazi sa 7-dnevnom garancijom svježine, ali postoji nekoliko jednostavnih načina da produžite život svojim cvjetovima još više!

Za početak, sve (ili gotovo sve!) vrste moraju slijediti nekoliko temeljnih pravila:

 

Napunite vazu do pola vodom.

Odaberite vazu koja nadopunjuje buket – visoka, uska vaza, na primjer, idealna je za podupiranje visokih ili gornjih stabljika. Napunite svoju vazu svježom vodom sobne temperature koja nije prevruća ili previše hladna.

2. Ulijte hranu za cvijeće.

Umiješajte hranu za cvijeće, . To pomaže vratiti hranjive tvari koje bi cvijeće primilo iz tla, a također održava vodu čistom i bez bakterija.

Možete i sami pripremiti hranu za cvijeće tako da jednu litru vode pomiješate s dvije žlice jabučnog octa i dvije žlice šećera. Još jedna prokušana i prava zamjena je jedna čajna žličica šećera pomiješana s nekoliko kapi izbjeljivača, votke ili nekog drugog bistrog alkohola, kao i 14 šalica šumeće limunade. Drugi se zaklinju u bakrene novčiće i zdrobljeni aspirin, koji snižavaju pH vode (čini je kiselijom) tako da može brže ići uz stabljike i spriječiti uvenuće.

3. Pripremite svoje cvjetove

Pod kutom od 45 stupnjeva odrežite najmanje 2 cm (otprilike jedan inč) od kraja svake stabljike. To povećava površinu cvijeća, što omogućuje veći unos vode i sprječava da leže ravno na dnu vaze. Podrežite stabljike svakih nekoliko dana oštrim škarama kako ih ne biste zgnječili.

Uklonite sve listove iz vaze koje će biti potopljene u vodu; u suprotnom mogu istrunuti i osloboditi bakterije.

4. Izložite svoje cvijeće

Čuvajte svoju vazu podalje od posude s voćem! Voće koje je pred sazrijevanjem ispušta plin zvan etilen, koji skraćuje život cvijeća. Banane su najgori prijestupnici.

Držite cvijeće podalje od izravnog sunčevog svjetla, koje može izgorjeti latice, kao i od hladnog propuha i izvora topline, koji mogu uzrokovati suhoću.

Dokazano je da stavljanje vašeg cvijeća u hladnjak svake večeri može produžiti njegovo trajanje, ali tko ima mjesta u svom hladnjaku za vazu punu cvijeća?!

Ruže

Ruže su poznate po svojoj prolaznosti, ali uz odgovarajuću njegu, mogu preživjeti i do 12 dana. Oni su žedna vrsta koja preferira dublju, mlaku vodu da bi uspjela.

Izbjegavajte trpati previše stabljika u vazu; ruže zahtijevaju prostor da se otvore (naši buketi stižu u pupoljcima za maksimalnu dugovječnost) i sklone su oblikovanju ako su postavljene preblizu.

Jeste li znali da su posmeđene vanjske latice tužnog izgleda poznate kao zaštitne latice i da ih treba ukloniti? Oni su tu samo kako bi zaštitili nježni pupoljak ruže. Nježno guljenje neće uništiti vaše cvijeće, ali će vam pomoći da dulje izgledaju ljepše!

Ljiljani dižu ruke 

Kome nije pelud ljiljana zamrljao odjeću u žuto? Pretpostavljamo da ste svi oni. Zanimljivo je primijetiti da latice ljiljana preziru i pelud! Nagriza sve latice s kojima dođe u kontakt, skraćujući životni vijek cvijeta. Pelud ljiljana Stargazera najlakše je ukloniti jer se zadržava na prašnicima koji strše iz središta cvijeta i mogu se nježno odvojiti.

Suncokreti

Suncokreti imaju velike cvjetne glavice koje bi mogle pasti ako nisu pravilno poduprte. Izložite ih u visokoj vazi kako bi bili uspravni. Budući da imaju više lišća od drugih vrsta, pobrinite se da uklonite sve listove ispod vodene linije. Suncokreti zahtijevaju puno vode, stoga neka vaza bude napunjena i svježa za najbolje rezultate.

Tulipani

Budući da tulipani nastavljaju rasti nakon rezanja, upotrijebite visoku vazu kako biste poduprli stabljike i spriječili da klonu i puknu. Po potrebi podrežite krajeve. Budući da se tulipani prirodno savijaju prema suncu, dobro je rotirati vazu svakih nekoliko dana.

Orhideje

Orhideje imaju reputaciju da se o njima teško brinuti, i mogu biti, ali dobrobiti su vrijedne truda. Budući da su tropska biljka, repliciranje njihovih idealnih okolnosti (vruće i vlažne) moglo bi biti teško.

Redovito obrezujte sve odumrlo lišće ili raspadajuće latice kako bi šareni cvjetovi izgledali dobro. Ako je lišće vaše orhideje živozeleno, znate da dobiva dovoljno svjetla.

Presadite orhideju u saksiji u tlo bogato hranjivim tvarima nakon što cvjetovi otpadnu kako biste potaknuli dodatni rast. Odrežite stabljiku u podnožju ako je lišće uvelo ili ako je biljka niskog rasta kako biste joj dali vremena da se oporavi prije ponovnog cvjetanja.

Cvijet s dugim životom

Krizanteme su vrsta cvijeta (2-4 tjedna)
Orhideje su vrsta cvijeta koja se može naći u (2-3 tjedna ili do 3 mjeseca kao lončanica)
Karanfili su vrsta cvijeta na koju se (2-3 tjedna)
Cinije su vrsta cvijeta (2-3 tjedna)
Ljiljani su vrsta cvijeta koja raste za (10-14 dana)
Suncokreti su vrsta cvijeća koja raste u (12 dana)
Gladioli su vrsta gladiola (12 dana)
Frezije su vrsta cvjetnice koja je autohtona (10 dana)
Hortenzije (7-10 dana ili do godinu dana ako se osuši!)

Shopping Cart
Scroll to Top